ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ 2021

17/12/2021

Επιμορφωτική Παρέμβαση σε μαθητές της Β' τάξης του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου 

Στα πλαίσια της ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο "Ευ ζην" πραγματοποιήθηκε στις 15 & 17/12/2021  παρουσίαση με θέμα "'Έμφυλη Βία και Έμφυλα Στερεότυπα" σε 71 μαθητές της Β' Τάξης (τρία τμήματα) του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου. Η παρουσίαση περιελάμβανε τόσο θεωρητικό, όσο και βιωματικό μέρος, στο οποίο συμμετείχαν μέσω ειδικά διαμορφωμένου εκπαιδευτικού υλικού οι μαθητές.  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση την κυρία Θωμάτου Ρεγγίνα, εκπαιδευτικό του σχολείου αλλά και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: 







13/12/2021

Διάλεξη με θέμα "Έμφυλη Βία και Έμφυλα Στερεότυπα" σε φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας - Ιόνιο Πανεπιστήμιο 

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας 

Τη Δευτέρα 13/12/2021 πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς με θέμα "Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα" σε φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Η διάλεξη έγινε σε φοιτητές του γ' έτους στο πλαίσιο του μαθήματος της "Κοινωνικής Ψυχολογίας" με διδάσκουσα την κυρία Παρίση Ευαγγελία. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Παρίση για την πρόσκληση και την άριστη συνεργασία, καθώς και όλους τους φοιτητές που παρευρέθηκαν και μέσω της συζήτησης που ακολούθησε έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη συνάντηση. 

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας 


25/11/2021

Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών 

Για ακόμη μία χρονιά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Η βία κατά των γυναικών συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.» (4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, 1995).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, εντάσσεται στο  δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φυλών  με 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS15900.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του covid 19 έχουν ενταθεί οι προσπάθειες, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι γυναίκες που βρήκαν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους. Στόχος των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ  είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο δίκτυο για βοήθεια και στήριξη.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και φέτος διοργανώνει  δράσεις  αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα για το μήνα Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν:

  • Μετάδοση από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του σποτ του Συμβουλευτικού Κέντρου, το οποίο δίνει έμφαση στην έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.  Η ραδιοφωνική παραγωγός Αφροδίτη Σημίτη μας δανείζει την φωνή της  και το spot αποτελεί κάλεσμα για όλες τις γυναίκες, που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης «Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη» με τη δημιουργία αφισών/banners, που προβάλλουν μηνύματα σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και έχουν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης του Αργοστολίου. Παράλληλα αφίσες με πολλαπλά μηνύματα σχετιζόμενα με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών βρίσκονται σε φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα της πόλης.
  • Φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» στις 24 & 25 Νοεμβρίου με χρώμα πορτοκαλί, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
  • Πραγματοποίηση εκδήλωσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών  (Street Work), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 από τις 10:00 π.μ έως 13:00 μ.μ  στο Λιθόστρωτο (πλησίον Δικαστικού Μεγάρου). Θα περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού εντύπου και ενημέρωση των πολιτών για θέματα έμφυλης βίας αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του κέντρου.  

 

Με το μήνυμα «δεν είσαι (η) μόνη – δεν είσαι μόνη»  ενθαρρύνονται όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να σπάσουν  τη σιωπή τους και να  απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς, ώστε να λάβουν δωρεάν και εχέμυθα  τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας.

Ακολουθεί συνέντευξη της κοινωνικής λειτουργού, Φωτεινής Φωή, στην εκπομπή του Inkefalonia 89,2 "Μέρα Μεσημέρι" με τον Γιώργο Χαλαβαζή: 

https://soundcloud.com/user-46829938/symvouleftiko-kentro-gynaikwn-892?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-46829938%252Fsymvouleftiko-kentro-gynaikwn-892


Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν: 


Εκστρατεία "Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη" (17-30/11/2021)








 




Φωταγώγηση Θεάτρου (24-25/11/2021)






Street Work (25/11/2021)























12/11/2021

Επιμορφωτική Παρέμβαση σε μαθητές του 3ου Γυμνασίου  με θέμα "Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα"


Την Πέμπτη 11/11/2021 πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς παρουσίαση σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου με θέμα "Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα" στο πλαίσιο της ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων με αντικείμενο "Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση". Η παρουσίαση αποτελούνταν από ένα πρώτο θεωρητικό μέρος αναφορικά με τον ορισμό της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, τα είδη της βίας και τις συνέπειες, καθώς και συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά κακοποίησης. Σε ένα δεύτερο μέρος έγινε βιωματικό στο οποίο συμμετείχαν οι 21 μαθητές χωρισμένοι σε πέντε ομάδες. 

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση την υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος, Αθανασίου Αγγελική και τη διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου, Γαλιατσάτου Αλίκη, καθώς και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και που μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε μια διαδραστική παρουσίαση. 










1/11/2021

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και το σύνθημα «Δεν περιμένω τον Οκτώβρη!» η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τις δομές της (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι  και ΚΕΠ Υγείας) διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων στις 24 & 30 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Streetwork στο Λιθόστρωτο, όπου μοιράστηκε έντυπο υλικό σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, καθώς και συμβολική περιπατητική διαδρομή το Σάββατο 30 Οκτωβρίου. 

Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου και μουσική από τον Dj Νίκο Πολλάτο.

Η 25η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Με την δράση αυτή στοχεύουμε να  περάσουμε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στην ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Δεν περιμένω τον Οκτώβρη! για να διαφυλάξω ένα από τα θεμέλια της γυναικείας ταυτότητας που συμβολίζει την μητρότητα, την θηλυκότητα, την φροντίδα.   

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: 











 











































30/09/2021


Ραδιοφωνική συνέντευξη των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην εκπομπή "Μέρα Μεσημέρι" στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή


Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησαν η κοινωνική λειτουργός Φωτεινή Φωή, η ψυχολόγος Αναστασία Στρακάτου και η κοινωνιολόγος Ελένη Γασπαράτου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αργοστολίου.

Όλα είναι εδώ και μεγάλωσαν, ενηλικιώθηκαν, όμως κάποια δεν ομόρφυναν κι άσχημα όπως είναι σε πλήρη ομολογία, κρύβονται πίσω από περισσότερες πόρτες πλέον και κινούνται στις σκιές.

Για να μη γίνει το πρώτο τελευταίο σε μόνιμη βάση κάποιοι φρόντισαν να δώσουν λύσεις σε όσες γυναίκες σκουντάνε τους ώμους τους στα στενά πεζοδρόμια της προσωπικής τους ζωής.

Τα κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προς όφελος των γυναικών και των παιδιών τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Στην Κεφαλονία, στο Αργοστόλι, προσφεύγουν οι γυναίκες της διπλανής πόρτας στην Φωτεινή, την Αναστασία, την Ελένη, για να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα τους.

Η εμπειρία τους αποτυπώνεται στην συνέχεια.

https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-synenteyxi-2?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-46829938%252Finkefalonia-89-2-synenteyxi-2


29/09/2021

Συνέντευξη των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο ειδησεογραφικό site ekefalonia και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Χαρώνη.




Δυστυχώς η έξαρση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών στην χώρα μας είναι γεγονός.  Χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται ημερησίως, αρκετές από αυτές καταφέρνουν να ζητήσουν βοήθεια και να αλλάξουν τη ζωή τους.  Δεν είναι λίγες όμως εκείνες οι οποίες χάνουν τη ζωή τους στα χέρια τον συζύγων και συντρόφων τους.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Κεφαλονιά δεν είναι τόσο τραγική. Οι ηρωίδες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς, Φωτεινή Φωή, κοινωνική λειτουργός, η Αναστασία Στρακάτου, ψυχολόγος και η Ελένη Γασπαράτου, κοινωνιολόγος μιλούν στο ekefalonia.gr για τα φαινόμενα εμφυλης βίας στο νησί μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι γυναίκες οι οποίες ζητούν υποστήριξη, ενημέρωση ή βοήθεια για την κακοποιητική σχέση που βιώνουν είναι κυρίως από το ηλικιακό φάσμα των 20 έως 30 χρόνων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση των νεαρών γυναικών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου λαμβάνουν ερεθίσματα και αντιλαμβάνονται ευκολότερα τα σημάδια μιας τοξικής ή και βίαιης σχέσης. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν κατανοούν τόσο γρήγορα ότι ζουν σε μια βίαιη κατάσταση λόγω της χρόνιας έκθεσης τους στη βία. Έχουν ουσιαστικά «ξεχάσει» τη ζωή τους πριν την κακοποιητική σχέση ή γάμο.

Πανδημία και έξαρση έμφυλης βίας

Η πανδημία και ο εγκλεισμός δημιούργησαν μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των γυναικών. Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις εξαιτίας τις απομάκρυνσής τους από την εργασία και την ανάληψη περισσότερων ρόλων μέσα στην καθημερινότητα. Σημειώθηκαν πολλά κρούσματα κατάθλιψης , κρίσεων πανικού και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Ωστόσο ο εγκλεισμός δεν ήταν η αιτία των ξεσπασμάτων βίας αλλά η αφορμή. Τα προβλήματα προϋπήρχαν στις ζωές των ζευγαριών και εξαιτίας της αναγκαστικής συμβίωσης εκδηλώθηκαν.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που κακοποιείται

Αρχικά, μια γυναίκα με εμφανή σημάδια κακοποίησης πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο για να αποκτήσει έγγραφο από ιατρό που να το επιβεβαιώνει. Εάν δεν επιθυμεί να πάει στο νοσοκομείο, περνάει στο δεύτερο βήμα, απευθύνεται στην ελληνική αστυνομία. Εκεί καταθέτει εντελώς δωρεάν μήνυση για ενδοοικογενειακή βία και ο δράστης περνάει στη διαδικασία του αυτόφωρου. Στη συνέχεια πραγματοποιεί λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του δράστη και αργότερα προβαίνει σε ενέργειες για να γίνει ανεξάρτητη.

Στα 8 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου από το 2013, 991 γυναίκες έχουν λάβει βοήθεια. Το 2020 από τις 48 συνολικά ωφελούμενες, 35 προερχόταν από νέα περιστατικά βίας. Το 2021 συνολικά 38 γυναίκες όλες με νέα περιστατικά βίας ζήτησαν βοήθεια. Δυστυχώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση έμφυλης βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Οι γυναίκες που μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο είναι από 18 ετών και πάνω και οι ανήλικες για να λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή υποστήριξη, και νομικές συμβουλές. Τηρείται απόρρητο για όλες τις γυναίκες που απευθύνονται στο Κέντρο και φυσικά ακολουθούνται τα μέτρα για την καταπολέμηση του Covid-19. Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας είναι το 15900.

Οι περισσότερες γυναίκες που έρχονται για πρώτη φορά στο Κέντρο επικεντρώνονται στο πως θα αλλάξουν την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου τους. Βέβαια ο κάθε σύντροφος είναι δύσκολο να παρουσιάσει αλλαγές στην συμπεριφορά του εάν δεν λάβει την κατάλληλη ψυχολογική βοήθεια. Πολλοί από τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους προέρχονται οι ίδιοι από περιβάλλον έντονης ενδοοικογενειακής βίας, ενδεχομένως να έχουν υπάρξει και θύμα της στο παρελθόν.

Άκρως σημαντική είναι η στήριξη από την Ελληνική Αστυνομία. Στο αστυνομικό τμήμα Αργοστολίου δημιουργήθηκε λίγο πριν την πανδημία τμήμα αποκλειστικά για την ενδοοικογενειακή βία. Η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα του Κέντρου με το αστυνομικό τμήμα είναι αξιοθαύμαστη και οι γυναίκες λαμβάνουν άμεσα τη βοήθεια και στήριξη που χρειάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Κεφαλονιάς που σχετίζονται με περιστατικά έμφυλης βίας.

Πως μπορούμε να αντιληφθούμε αν μια γυναίκα κακοποιείται και πως μπορούμε να την βοηθήσουμε

Εκτός από τα  εμφανή σημάδια βίας (μώλωπες) τα χαρακτηριστικά μιας κατοικημένης γυναίκας είναι τα εξής. Αρχικά, παρατηρούμε μειωμένη απόδοση στην εργασία της, παύει να είναι λειτουργική. Στη συνέχεια απουσιάζει από το χώρο εργασίας της χωρίς κάποια δικαιολογία και για αρκετό χρονικό διάστημα. Η ψυχολογία της μεταβάλετε και «πέφτει» σημαντικά. Και τέλος αποκόβεται εντελώς από το εργασιακό, το φιλικό και το οικογενειακό της περιβάλλον.

Στόχος του κακοποιητικού συντρόφου είναι να αποκόψει την γυναίκα από οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή με σκοπό να καταφέρει να έχει πλήρη εξουσίας επάνω της. Ακόμα και αν της επιτρέπει να εργάζεται είναι πιθανό να της παίρνει τα χρήματα με σκοπό πάλι να έχει πλήρη έλεγχο.

Μια γυναίκα οικονομικά ανεξάρτητη είναι πιθανότερο να «γλυτώσει» από την κακοποιητική σχέση ή γάμο. Η έμφυλη βία δεν κάνει διακρίσεις, κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει θύμα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του Κέντρου είναι η εργασιακή συμβουλευτική έτσι ώστε οι γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και να γίνουν ανεξάρτητες. Γυναίκες που έχουν χρόνια να εργαστούν έχουν ξεχάσει τις δεξιότητες τους και έχουν απίστευτα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Για να βοηθήσουμε μια τέτοια γυναίκα μπορούμε να της εξηγήσουμε ότι αξίζει να ζει μια καλύτερη ζωή και ότι η σχέση στην οποία βρίσκεται είναι κακοποιητική. Ακόμη μπορούμε να της δώσουμε τη διεύθυνση του Κέντρου προφορικά και τον τηλεφωνικό αριθμό. Πρέπει πάντα βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας ότι η τελική απόφαση για το αν θα λάβει δράση η όχι η γυναίκα είναι δική της.

Δράσεις του συμβουλευτικού κέντρου

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενημερώθηκαν τα παιδιά  για τα έμφυλα στερεότυπα και τα χαρακτηριστικά μια υγιούς και μιας βίαιης σχέσης μέσω βιωματικών εργαστήριων. Στα δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη αναγνώστηκαν στα παιδιά παραμύθια για έμφυλα στερεότυπα και έλαβαν χώρα δραστηριότητες ζωγραφικής και παιχνιδιού.

Στα πλαίσια του Street Work προβλήθηκαν ταινίες με μηνύματα για την κακοποίηση και φυλλάδια για την Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίηση των γυναικών. Λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις του Κέντρου έχουν περιοριστεί σε διαδικτυακές ομιλίες και σε ραδιοφωνικά σποτ.



08/02/2021 

Ραδιοφωνική συνέντευξη των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην εκπομπή "Στα Υπόγεια είναι η Θέα" στον Cosmos 96,5

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησαν στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» οι εργαζόμενες στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει αλλά και το πως επηρέασε η καραντίνα τις προσωπικές – οικογενειακές σχέσεις.

«Το 2020 μας επισκέφτηκαν 48 γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες που είχαν υποστεί βία, 6 περιστατικά θύματα πολλαπλών διακρίσεων και ήρθαν και κάποιες γυναίκες ζήτησαν πληροφορίες για δικά τους άτομα» ανέφεραν οι εργαζόμενες σημειώνοντας ότι τις πιο πολλές φορές η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει μέσα στον γάμο.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 90% και η αύξηση, όπως επισήμαναν, παρουσιάστηκε μετά την καραντίνα, ενώ παράλληλα υπήρξαν και αρκετές ενημερώσεις για το θέμα της ανεργίας, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχουν υποστεί βία είναι από την περιφέρεια, εξηγώντας: «Οι γυναίκες στα χωριά (κλειστή κοινωνία) δεν έχουν καλή πληροφόρηση». Επίσης, υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι γυναίκες στις κακοποιητικές σχέσεις, εγκλωβίζονται. «Πλέον οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να έχουν παντού πληροφόρηση και πρέπει και η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της βίας» κατέληξαν.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το θέμα των ημερών, τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και άλλων μορφών κακοποίησης και το ερώτημα ήταν ένα: Γιατί αποφασίζουν να μιλήσουν τώρα; Μετά από τόσα χρόνια. «Τα θύματα, την στιγμή που βιώνουν την κακοποίηση, συνήθως έχουν συναισθήματα ντροπής, ενοχής, φόβου και σιωπούν. Μιλούν τώρα γιατί βρήκαν το κουράγιο να το κάνουν, γιατί δεν είναι μόνες, δεν είναι οι μόνες» ήταν η απάντηση και τόνισε ότι παρ’ όλο που έχουμε κάνει βήματα μπροστά σαν κοινωνία αλλά υπάρχουν ακόμα τα στερεότυπα που δεν αφήνουν κάποιο να μιλήσει άνετα.

Οι εργαζόμενες  ανέφεραν ότι οποίος αισθάνεται ότι του συμβαίνει κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί, να επικοινωνήσει μαζί τους στο τηλέφωνο 2671020022 από τις 8:00 έως τις 16:00  ή στο 15900 κάθε μέρα όλη μέρα και από την άκρη της γραμμής θα τους παραπέμψουν στην κατάλληλη δομή.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης:


12/05/2021


Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: " Οι επιπτώσεις της Πανδημίας & η Αύξηση της Ενδοοικογενειακής Βίας"




Συμμετοχή των στελεχών της Δομής μας με εισήγηση μας στον πρώτο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Αργοστολίου  με τίτλο: «Η Ζωή μας εν Μέσω Πανδημίας». Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου & ώρα 18:00 – 19:30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e-presence.gov.gr με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Πανδημίας & η Αύξηση της Ενδοοικογενειακής Βίας».  

Ακολουθεί η παρουσίαση: 

https://youtu.be/DxOV_iKmGIw


25/01/2021 

Ετήσιος απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2020

Η προηγούμενη χρονιά ήταν για όλες κι όλους διαφορετική, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVID – 19). Φυσικά μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη δομή μας. Πρωταρχικό μέλημά μας ήταν και συνεχίζει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της δομής μας, λαμβάνοντας πάντοτε ως γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό η δομή μας πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για όλες τις ωφελούμενες γυναίκες και πολλές από τις δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που είχαν προγραμματιστεί και αφορούσαν σε ανοιχτές εκδηλώσεις με κοινό, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.

Ευελπιστούμε η φετινή χρονιά να είναι διαφορετική και να επανέλθουμε σύντομα στην πρότερη δράση μας. Στόχος μας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εξακολουθεί να είναι η υποστήριξη των γυναικών που εγκλωβίζονται στο σπίτι και βιώνουν ενδοοικογενειακή βία και πολλαπλές διακρίσεις.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα «Δεν είσαι (η) μόνη – Δεν είσαι μόνη» Ενθαρρύνουμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους .

Ας μη μείνουμε απαθείς. Να μην αφήσουμε καμία γυναίκα μόνη ούτε τώρα!


 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

-          Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.

-          Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

-          Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.

-          Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.

-          Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται. 

-          Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2020:

 

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το έτος 2020 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 48 ωφελούμενες (42 περιστατικά βίας & 6 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων), από τις οποίες οι 35 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 13 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 211 ώρες συνεδριών.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 253 ωφελούμενες και έχουν γίνει πάνω από 1722 ώρες συνεδριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2020 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο/σύντροφο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 12 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και 113 διατηρήσεις παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 220 φορείς.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:

·         Μάρτιος 2020: Προβολή της αμερικανικής βιογραφικής ταινίας με τίτλο «Αφανείς Ηρωίδες» στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», αφιερωμένη στην 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η προβολή ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό και παραχωρήθηκε δωρεάν από την Κινηματογραφική Λέσχη Αργοστολίου.  (06/03/2020)

·         Μάιος 2020: Δημιουργία και ανάρτηση αφίσας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης με θέμα την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της πανδημίας, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Αργοστολίου. (07/05/2020)

·         Οκτώβριος 2020: Εισήγηση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Σχεδιασμός κι υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων». Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στο ρόλο, στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και δόθηκε έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέλος έγινε αναφορά στην εκπαιδευτική παρέμβαση της Θεματικής Εβδομάδας, όπου δόθηκε υλικό και ένα πλάνο της πορείας των δράσεων στους εκπαιδευτικούς, που παρακολούθησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση. (22/10/2020)

·         Νοέμβριος 2020 : Εκ νέου δημιουργία και ανάρτηση αφίσας σε δημόσιες υπηρεσίες, φαρμακεία και σε εν λειτουργία καταστήματα της πόλης, με θέμα την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της πανδημίας. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Αργοστολίου. Σκοπός της συνεργασίας αυτής ήταν η παροχή της υποστήριξης των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, περνώντας το μήνυμα «Μένουμε σπίτι δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπομένουμε τη Βία». (12 & 13/11/2020)

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

·         Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.

·         Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.

·         Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ  από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου. (01/03/2020 έως 15/03/2020)

·         Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη γνωστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη. (06/08/2020 έως 31/08/2020)

·         Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η μαγνητοφώνηση έγινε δωρεάν από τη ραδιοφωνική παραγωγό, Αφροδίτη Σημίτη. (06/11/2020 έως 30/11/2020)

·         Δημιουργία νέου stand παρουσίασης, banner κι αφίσας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η αφίσα εστάλη σε δημόσιες υπηρεσίες και υγειονομικούς φορείς της Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Λευκάδας.

·         Δημιουργία στυλό με το λογότυπο και τα στοιχεία επικοινωνίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, με σκοπό την προβολή της Δομής μας στην τοπική Κοινωνία.

·         Έκδοση Δελτίων Τύπου:

-          06/02/2020 «Ετήσιος Απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2019»

-          21/02/2020 «Δωρεάν παροχή εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής απασχόλησης γυναικών»

-          28/02/2020 «Δράσεις συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με αφορμή την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»

-          10/04/2020 «Λέμε όχι στη Βία»

-          02/07/2020 «Δωρεάν παροχή εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής απασχόλησης γυναικών»

-          25/11/2020 «Δελτίο Τύπου με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

-          30/11/2020 «Παράταση λειτουργίας του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών»

 

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς

Γασπαράτου Ελένη, Κοινωνιολόγος

Στρακάτου Αναστασία, Ψυχολόγος

Φωή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός

 

Η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κεφαλλονιά» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου